Reklama

Aktuální ceny kryptoměn

Podvody šířící se světem internetu

 Prostředí internetu a kryptoměn obzvláště je bohužel díky své anonymitě živnou půdou pro podvodníky, kteří se snaží z vás vylákat vaše finance.
Podvodníci cílí hlavně na kryptoměnové začátečníky, kteří nejsou v této oblasti zatím natolik vzdělání, aby na první pohled podobný podvod poznali.
Důležté je před registrací do jakéhokoliv programu, který vyžaduje vaši prvotní investici porozhlédnout se ve vodách internetu po recenzích a zkušenostech dalších lidí, kteří už mohou mít zkušenosti s danou stránkou.
Na internetu najde spousty stránek, které se zabývají odhalováním podvodů. Namátkou můžu uvést například www.scamalert.sg


HYIP

HYIP je zkratka pro High Yield Investment Program (vysokovýnosový investiční program).
HYIPy jsou podvodné investiční programy nabízené hlavně přes internet. Investorům nabízejí neúměrně vysoké zisky. Často fungují na principu Ponzi schématu.
Noví investoři poskytují peníze k vyplacení zisku existujícím investorům, kteří mohou vše vybrat a nezanechat nic novým investorům. Od jistého okamžiku přestanou své investory vyplácet úplně, od takového okamžiku bývají nazývány anglickým výrazem SCAM.
HYIPy jsou často propagovány ve spamových e-mailech a na diskuzních forech.
Ve většině států světa nejsou legální, v České republice může být jejich provozování stíháno jako tresný čin podvodu.
Na internetu každý den vzniká a zároveň zaniká spousty "projektů" které fungují právě na bázi HYIPu.
Existuje několik webových stránek, kde je možno si ověřit, zda konkrétní projekt není HYIPem. Například allhyipmonitors.com
Jelikož se HYIP vyznačuje tím, že v počátcích svého podnikání vkladatelům vyplácí vklady a vysoké vygenerované zisky, existují i lidé, kteří právě na takových HYIPech prosperují a vydělávají, ale je to velmi riskantní a je důležité zapojit se do projektu na jeho úplném začátku.
Investice do HYIPů proto důrazně NEDOPORUČUJI!

SCAM

Scam je pojem pro podvodnou techniku, jejímž cílem je vylákat peníze nebo něco hodnotného a slíbené plnění, tedy slíbenou službu, zboží nebo platbu pak nedodat. Scam využívá manipulativních metod a metod sociálního inženýrství pro získání důvěry oběti. Cílem podvodníka něco získat a neodat plnění.

Jak vypadá scam v praxi?

Scam může mít mnoho podob. Mezi nejčastější podvody tohoto typu patří:
  • podvody s výdělkem na internetu (slíbení odměny za klikání, sledování videí a podobně)
  • seznamovací portály
  • podvodné převody peněz
  • podvodné charity (např. příspěvek na charitativní organizaci nebo akci)
  • nejrůznější poplatky
  • podvodné loterie
  • Nigerijské dopisy (Scam 419)
Typické pro scam je, že neexistuje kvalitní reference skutečného zákazníka, nejsou uvedeny adresy a kontaktní údaje, webová stránka nemá jasného provozovatele a není možné například ani dohledat ani firmu, která registrovala doménu.
Typické rovněž je, že podvodník komunikuje výhradně e-mailem a není možné jeho identitu nebo alespoň digitální identitu ověřit (např. profilem na sociálních sítích, referencemi a podobně). Jedinou obranou proti scamu je opatrnost, využívání pouze spolehlivých prodejních kanálů, reference existujících zákazníků a případně křížné ověřování identity provozovatele na internetu.

PONZI

Výraz Ponziho schéma vznikl podle Charlese Ponziho. Je to označení pro podvodné investiční operace, kde investoři svěřují provozovateli fondu peníze za účelem jejich zúročení, avšak provozovatel tyto peníze dále neinvestuje, a namísto toho pouze vyplácí prostředky fondu jen některým investorům. A to většinou těm, kteří investovali dříve. Tento systém může omezeně fungovat dokud přicházejí noví investoři a prostředky se dají vyplácet ostatním. Když už ve fondu nezbudou žádné peníze na vyplácení, fond zkrachuje a vyplaceni tak jsou jen někteří investoři, zatímco ostatní nedostanou nic.
Ponziho schéma bývá často chybně používáno jako synonymum k pyramidové hře, ve skutečnosti je ale maximálně její zvláštní variantou, pokud je vůbec pod tento pojem zahrnováno. Hlavním rozdílem mezi Ponziho schématem a klasickou pyramidovou hrou je, že v pyramidové hře členové musejí hledat nové členy a mají pak provize z jejich vkladu. V Ponziho schématu se o hledání nových investorů stará provozovatel fondu a ten také sám určuje, komu vyplatí peníze. I spekulativní bublina je jistou formou Ponziho schématu.
Organizátorem jednoho z největších takovýchto schémat v historii byl americký podnikatel Bernard Madoff, jenž byl za svoji činnost v roce 2009 odsouzen ke 150 letům vězení. V Česku podvodně podnikala na principu Ponziho schématu v 90. letech například brněnská společnost Sorrena Invest, jejíž většinový majitel Jiří Kubiš byl v roce 2006 odsouzen k 12 letům vězení. 

Příklad podvodu - Podvodné ICO na Facebook token

Již delší dobu se šíří zprávy o nové kryptoměně spojené s Facebookem. Ano, to je pravda, Mark Zuckerberg opravdu uvažoval o své vlastní kryptoměně, tedy kryptoměně Facebooku a podle posledních zpráv na ní skutečně jeho tým pracuje, její název bude Libra a měl by to být ERC20 token, bude tedy fungovat na blockchainu Etherea.
Toho se bohužel snaží využít podvodníci a tak se poslední dobou na internetu množí nabídky ICO (předprodej) na novou Facebook měnu.
Ve 100% případů se jedná o SCAM (podvod), nenechte se tedy prosím zlákat na "výhodné" nabídky se ziskem 40% ročně. Až bude opravdu nový Facebook token, dozvíte se to ve zpravodajství na seriozních webových stránkách a hlavně na Facebooku, přímo od Marka Zuckerberga. Zatím totiž oficiální Facebook kryptoměna (Libra) ještě není. 
Aktualizace: Objevily se v poslední době zprávy, že projekt kryptoměny Facebooku byl pozastaven nebo dokonce zrušen. To je další vodítko k tomu, nevěřit skvělým nabídkám na nákup neexistující kryptoměny Libra.


Můj blog a jeho rozvoj můžete podpořit malým příspěvkem v různých kryptoměnách. Díky. 👍👍



Komentáře

Reklama