Reklama

Aktuální ceny kryptoměn

Jak začít s kryptoměnami?


 V poslední době jsem narazil na různých internetových fórech na otázku, kterou pokládá čím dál tím víc lidí: "Jak vůbec začít s kryptoměnami?" Bylo mi až úzko, když se na takového dotazujícího sesypala horda "afilliate marketérů" a navíc s přinejmenším pochybnými projekty, ne-li přímo jasnými podvody (SCAMy).
Takový člověk neznalý věci se nechá snadno zlákat vidinou vysokého zisku, vždyť poslední dobou čte i v seriozních mediích články o tom, jak bitcoin ztrojnásobil od začátku roku svou cenu a tak mu nepřijde divné, že mu někdo nabízí zhodnocení v řádech desítek procent měsíčně. Po první, bohužel zároveň negativní zkušenosti, se pak stává zapřísáhlým odpůrcem kryptoměn. Ty ovšem za nic nemohou. Problémem je, že kryptoměny jakožto pole neorané, přitahují různé podvodníky jako moje Pepsi přitahuje vosy.

Nechci tady ale dnes řešit různé podvodníky, chci vám tady dát základní návod, jak začít s kryptoměnami a protože jsem před chvilkou lehce zkritizoval afilliate marketing, nenajdete v tomto článku jediný afilliate odkaz, ikdyž odkazů bude plný a věřte, že bych na každém něco málo mohl vydělat. 😉

  1. Nejdůležitější jsou informace. Věnujte čas hledání a získávání informací. Podívejte se na to jak kryptoměny fungují, jak je uchovávat (i na tomto webu najdete základní popis krypto peněženek) a kde je nakoupit, nebo prodat (opět si můžete přečíst starší článek).
    Informace nemusíte čerpat jen z mého blogu. Vlastně byste ani neměli. Je lepší si najít informace na více kanálech, porovnávat a hlavně přemýšlet k čemu kryptoměny chcete. Je rozdíl v uchovávání kryptoměn pro dlouhodobou investici a k uchovávání kryptoměn, které chcete třeba využívat jako platební prostředek. I na Youtube jsou velmi dobře zpracované kanály pro začátečníky. Namátkou asi nejznámější Bitcoinovej kanál, KryptoVláďa, nebo Holky v Kryptu.
  2. Po získání základních informací si založte kryptoměnovou peněženku. Pro menší obnosy bude stačit software peněženka jako je například Atomic wallet nebo Trust wallet, což jsou aplikace, které si instalujete do PC nebo mobilu.
    Pro větší obnosy samozřejmě neváhejte utratit finance za hardware peněženku. Například Trezor, který koupíte přímo na jejich stránkách nebo i v Alze. Trezor zmiňuji, protože je to český produkt. Pokud chcete zahraniční hardware wallet, tak například Ledger.
    Při zakládání peněženky si nezapomeňte opsat hlavně tzv. privátní klíč (seed), bez kterého se taky nemusíte už nikdy ke svým kryptoměnám dostat (jen heslo nestačí). Jedná se o 12 - 24 náhodných slov, která vám peněženka při aktivaci vygeneruje. Jak takový privátní klíč uchovávat jsme si popsali v posledním článku
  3. Teď si jen ujasněte jakou kryptoměnu chcete koupit. Nezapomeňte že i při investici do kryptoměn je vhodné své portfolio takzvaně diverzifikovat a nevsadit vše na jednu kartu (kryptoměnu). Kryptoměn je několik tisíc a každý den jich několik zaniká a naopak vznikají nové. Budoucnost podle mně má jen pár desítek z nich, ostatní jsou předem odsouzeny k zániku, nebo v lepším případě k živoření ve stínu těch opravdu TOP měn. O každé kryptoměně, která vůbec existuje si můžete přečíst základní informace na webu Coinmarketcap.
  4. Teď už si můžete založit účet na burze nebo ve směnárně, tedy pokud nechcete nakupovat u Bitcoinmatů. Směnáren a burz se poslední dobou urodilo jako hub po děšti, takže opět hlavně sbírejte informace a případně se nebojte zeptat. V článku z loňského roku pár ověřených burz a směnáren najdete. Každá z dobrých burz a směnáren má na svém webu videonávod jak u nich nakoupit, nebo prodat. A nezapomeňte na základní investorské pravidlo: Investujte jen tolik, o kolik si můžete dovolit přijít.

Závěrem bych rád dodal: "V kryptoměnách obzvláště platí známé pořekadlo o dvojím měření a jednom řezání. Dbejte tedy prosím zvýšené opatrnosti nejen při zakládání kryptoměnové peněženky nebo účtu na burze, ale i při převodu kryptoměn a nikdy nikomu nesdělujte svoje přihlašovací údaje. Je to stejné jako v bance, ta po vás taky nikdy nebude chtít přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.


 Před nedávnem mi psala jedna smutná čtenářka, že bohužel naletěla nějakému podvodníkovi, který jí slíbil pomoc se založením peněženky a prvním nákupem kryptoměn. Paní důvěřivě neznámému kromě svého tel. čísla povolila i vzdálený přístup ke svému PC, aby jí mohl peněženku založit a pomoci s první nákupem bitcoinu v hodnotě 10.000,- Kč. Takže neznámý zná teď také číslo platební karty té paní a navíc samozřejmě paní nemá bitcoin v hodnotě 10.000,- Kč. Na peněžence se jí ukazuje bohužel veliká nula, protože díky znalosti jejích přihlašovacích údajů celá částka několik minut po připsání byla převedena jinam. Takže důvěřujte, ale prověřujte."

A pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. I já vám rád pomohu založit peněženku, nebo provést prvním nákupem kryptoměn, ale ne tím, že se připojím na váš PC. Po telefonu vás rád budu navigovat krok za krokem a volat můžete vy mně ze skrytého čísla, já opravdu nepotřebuji a ani nechci znát vaše osobní údaje a už vůbec ne přihlašovací údaje ke krypto peněženkám.
Můžete mi napsat nebo se podívejte na Facebook do skupiny nováčků v kryptoměnách, kde vám zkušenější rádi poradí.

Můj blog a jeho rozvoj můžete podpořit malým příspěvkem v různých kryptoměnách. Díky. 👍👍

Komentáře

Reklama