Reklama

Aktuální ceny kryptoměn

Jak uchováváte svá hesla a privátní klíče ke kryptopeněženkám?


 Možná vás nadpis článku zmátl a nyní budete očekávat, že budu tvořit anketu o tom, kde máte zaznamenána svoje hesla a privátní klíče ke svým kryptopeněženkám, ať už jsou to software nebo hardware wallet. Ne, nechci to ani vědět. Nadpis článku je spíše řečnická otázka, ke které by se patřilo dodat: "Uchováváte je bezpečně?"

 Budete se možná divit, ale znám ve svém okolí spoustu lidí, kteří svá hesla nechávají pamatovat prohlížeči, pokud vůbec používají pro každou službu jiné heslo, což jak jsme si popsali v článku o bezpečnosti na internetu je jedno základních pravidel pro bezpečnost přihlašování do různých internetových služeb. A co se týká privátních klíčů k peněženkám, znám i případy, kdy někdo nějaké privátní klíče vůbec neřeší, tedy si je ani nepoznamenal při zakládání peněženky, nebo jen udělal screen obrazovky, případně slova okopíroval do textového souboru a uložil si to na harddisk ve svém zařízení pod názvem privátní klíče nebo-li recovery seed, čímž samozřejmě nejen, že usnadňuje práci případným hackerům, ale v případě poškození hard disku o své privátní klíče přijde a ke svým kryptoměnám už se také nemusí nikdy dostat. A věřte, že takto se ke svým financím chovají i lidé, kteří mají v kryptoměnách uloženo a zainvestováno stovky tisíc CZK. 

 Jak tedy na uchování hesel a privátních klíčů? Ihned při zakládání peněženky si vše napište na papír, starou dobrou tužkou, plnícím perem, fixou... Prostě čímkoliv co píše a máte momentálně po ruce.
Možná vám to bude připadat vtipné, ale takto zaznamenané přihlašovací údaje uchovejte nejlépe v nehořlavém trezoru, zvlášť, máte-li opravdu v kryptu větší obnosy. 


 Jeden můj kamarád kdysi vtipkoval, že si Recovery seed vytesá do kamene. Já jsem se mu smál... A ačkoli se posledních 10 let věnuji oboru strojírenství a dokonce mám přístup ke gravírovacímu stroji, nenapadlo mě to, co nakonec zrealizoval jeden mladý muž z jižních čech ve své firmě Skovo. Jeho nápad je celkem prostý. Na nerezový plech vám vygravíruje tabulku do které si můžete razníky a kladívkem své přístupové údaje prostě a jednoduše vyrazit. Uznejte sami, že taková tabulka je pak ohnivzdorná (tedy pokud jí nehodíte do tavící pece ve Vítkovicích).
Objednat si můžete několik variant tabulek, dokonce i se svým vlastním logem, či nápisem. Objednat můžete samotné tabulky, samotné razníky, dokonce i samotné kladívko (samozřejmě s logem bitcoinu) a nebo celou sadu (tabulka + razníky).

Já osobně panu Skřivanovi a jeho firmě Skovo fandím, přestože jeho nápad se může zdát jako bláznovství, ale jen lidem neznalým, případně lidem, kterým je jedno, že mohou o svoje úspory přijít. Vím, že Skovo není jediným výrobcem takových destiček v ČR a už vůbec ne na světě, ale jejich ceny jsou velmi příznivé oproti konkurenci.

A kde si takovou tabulku objednat? Na webových stránkách www.skovo.cz nebo na Facebookových stránkách Skovo. Mimochodem, firma Skovo rozesílá své výrobky i do zahraničí v rámci Evropy a zaplatit samozřejmě můžete i v kryptoměnách.


 

Můj blog a jeho rozvoj můžete podpořit malým příspěvkem v různých kryptoměnách. Díky. 👍👍

Komentáře

Reklama