Reklama

Aktuální ceny kryptoměn

Kryptoměny a bezpečnost na internetu

Krásný příklad je Satoshi Nakamoto

Zajímavé je, že v překladu to znamená „inteligentní minulost někoho žijícího uprostřed dění”. No, tak náš Satoshi vypustil do světa bitcoin, způsobil tím platební revoluci, kde se zdálo, že banky a vlády tahají za kratší konec provazu. Také se pečlivě skrýval, aby nikdo nevěděl, kdo že to je a nemohl si na něj došlápnout. Čas od času se objeví někdo, kdo se za něj vydává, ale tomu se lze jen smát.
Do teď nikdo neví kdo je Satoshi Nakamoto, bitcoiny na jeho peněžence leží bez hnutí a jeho oficiální profil na sociálních sítích je už dlouho bez aktivity.
V několika následujích krátkých příspěvcích si řekneme něco o aspoň minimu bezpečnosti na internetu.

Samozřejmostí je aktualizovaný a legální operační systém ve vašem počítači a pravidelně aktualizovaný antivirový program. O tom snad ani není třeba psát.  



Silné heslo

Americká bezpečnostní společnost SplashData, která stojí například za manažerem hesel SplashID, zveřejnila seznam nejpoužívanějších hesel na internetu. Údaje byly nashromážděny na základě více než 5 milionů hesel, která se díky hackerským útokům dostala v průběhu roku na internet.
 Seznam obsahuje tak triviální hesla jako 123456, password nebo qwerty123. Pro útočníka je pak otázkou několika setin vteřiny, než takové heslo prolomí.
 Než samotnou zapeklitost hesel, jako například p4ss@w0rd, doporučujeme pro každou službu jiné heslo, a to následně pečlivě schovávat do manažerů na hesla, nebo si přímo od takového manažeru heslo vygenerovat. Doporučit můžeme například také 1Password nebo Keepass. Dnešní antivirové programy také mají možnost manažera hesel, umí to třeba AVAST, ovšem pozor, tato služba je placená. Ikdyž je asi lepší zaplatit pár stokorun ročně za bezpečně uchovaná hesla, než jednoho dne zjistit, že vaše finance jsou nenávratně ztraceny.
A nebo použít starou dobrou tužku a zápisník, kam si své přihlašovací údaje zapíšete.
Nikdy nenechávejte svůj prohlížeč, aby si pamatoval vaše přihlašovací údaje do jednotlivých služeb!  

Digitální stopa

Zatímco dříve bylo vypátrání toho, co kdo v jaký čas a kde dělal či nedělal, úkolem pro celý tým detektivů, díky Internetu je možné získat tyto informace během pár minut.
S každým použitím vyhledávače, s každou návštěvou webové stránky, stejně jako s každým „lajkem“, který dáme nějakému příspěvku na Facebooku či fotce, kterou publikujeme na sociální síti, vytváříme tzv. digitální stopu, kterou je v mnoha případech možné dohledat. Zatímco my na mnoho věcí postupem času zapomeneme, Internet nezapomíná a jednoduché pravidlo říká, že informace, která se jednou na Internetu objeví, už nezmizí. V této souvislosti se tak dá bez nadsázky říci, že firmy jako Google či Facebook toho o nás vědí více, než my samotní.

Omezení digitální stopy
Naši digitální stopu a to, co o nás jednotliví poskytovatelé internetových služeb vědí, můžeme minimalizovat i dalšími prostředky. Pokud máte někdy pocit, že se vám u článků zobrazují reklamy právě na to, co jste vy nebo někdo z rodiny nedávno na Internetu hledali, je na čase ve svém prohlížeči vymazat tzv. cookies. Pro prohlížení zároveň můžete využít tzv. anonymní okno (případně privátní mód či InPrivate), které digitální stopu pomáhá významně omezit.
Základem je zvážit, co na internetu publikujeme!  
 
 

Dvoufaktorové ověření (2FA)

Jako příklad si uvedeme společnost Google a jejich mailovou službu.
Gmail je nejběžnější emailovou službou na internetu. Většina uživatelů propojuje svoje gmailové účty s dalšími online účty včetně Facebooku, YouTube, Twitteru, Google Adsense a Buzzu. Pro zvýšení zabezpečení účtů uživatelů služby Gmail, zavedla společnost Google dvoufaktorové ověřování. A tak, kromě hesla při přihlášení, posílá Google pro aktivaci přihlášení ověřovací kód na mobilní telefon uživatele.
Google ho může zaslat pomocí textové nebo hlasové zprávy nebo telefonátu. Někteří uživatelé dávají přednost, pro generování bezpečnostního kódu na svých telefonech, aplikaci Google Authenticator. Takže, pokud by se pokusil hacker nebo jiná neoprávněná osoba získat přístup k vaší poště nebo vaše heslo, musel by váš telefon ukradnout, aby se na účet přihlásili. Přestože je aktivace aplikace dvoufaktorového ověřování velmi snadná, pouze jedna z deseti osob na Googlu tuto službu využívá.
Pokud tedy máte u jakéhokoliv svého účtu, či služby možnost dvoufaktorového ověření, určitě si ji aktivujte.

Jak si ověřit jestli moje údaje už z internetu neunikly?

Za poslední roky došlo na hacknutí několika významných serverů, kde byli odcizeny registrace, hesla, emaily. Na této stránce https://haveibeenpwned.com po zadání Vaši emailové adresy se Vám ukáže, zdali byly Vaše údaje odcizeny.. Pokud Vám to svítí červeně, doporučujeme urychleně změnit heslo.. Samozřejmě, změnit hesla všude, kde jste se registrovali a registrační údaje máte uložené v onom mailu.
Stránka Vám také ukáže, ze kterého serveru informace unikly...

Můj blog a jeho rozvoj můžete podpořit malým příspěvkem v různých kryptoměnách. Díky. 👍👍

Komentáře

Reklama