Reklama

Aktuální ceny kryptoměn

Kryptoměnové peněženky (wallet)

Ať už držíte kryptoměny na burze nebo v hardwarových peněženkách, každý způsob s sebou nese jisté výhody a nevýhody. Kryptoinvestoři, kteří nedrží své peníze na kryptoburzách z bezpečnostních důvodů, mohou být do jisté míry limitováni. Taktéž pro platby u obchodníků se hardware wallet příliš nehodí. 😄

Například pokud urychleně potřebujete směnit své kryptoměny za fiat peníze. Uživatelé tak nemohou rychle reagovat na změny cen kryptoměny, pokud se rozhodnou vybrat své peníze. Burzy si zase účtují docela vysoké poplatky za vklady a výběry peněz. V tomto ohledu je třeba zvolit správný poměr bezpečnosti a pohodlí.
Taktéž některé burzy postupují správným směrem a v budoucnu by měly svým uživatelům umožnit připojovat se a obchodovat s kryptoměnami přímo z hardwarové peněženky.

SOFTWARE WALLET

SOFTWARE WALLET (softwarová peněženka) je instalována v počítači či notebooku, na kterou se ukládá kryptoměna.
Odnoží software wallet je online wallet, kdy nemusíte mít ve svém zařízení žádnou aplikaci a vaše kryptoměny jsou "uloženy" na serverech poskytovatele takové služby. Problémem může však být častá absence privátních klíčů k takové peněžence.

HARDWARE WALLET

HARDWARE WALLET (hardwarová peněženka) je přístroj kam se po připojení do USB ukládá kryptoměna, tudíž není kryptoměna uložena nikde na serveru ale v USB zařízení.  Jelikož není stále on-line, je velmi těžko napadnutelná hackerskými útoky. Nejznámější hardwarová peněženka je Trezor, který byl vyroben v České republice.
Hardware wallet se hodí pro uschování většího množství kryptoměn.

PAPER WALLET

PAPER WALLET (papírová peněženka) je vhodná například, pokud chcete někoho kryptoměnou obdarovat. Nahrajete do QR kódu částku, měnu a můžete takto vytištění lístek darovat.
Papírová peněženka je uchování veřejného a privátního klíče od bitcoinové peněženky na jakémkoliv mediu (většinou papír). Takovou peněženku lze darovat nebo na ní držet kryptoměnu bez připojení k internetu. POZOR! Neposílejte na ni prostředky, dokud nebudete mít bezpečně vytištěnou stránku s oběma kódy. V opačném případě hrozí nevratné ztracení zaslaných prostředků.

Když to shrneme, tak pro nás, běžné uživatele, vlastnící kryptoměny v přepočtu maximálně za několik tisic korun je z tohoto přehledu nejvhodnější software peněženka, aplikace v mobilu nebo PC. Za domácí úkol jsem si dal vytvořit vám návod na instalaci založení takové peněženky.
Napište mi do komentářů, jestli chcete radši video, nebo psaný návod, postup bod po bodu s fotografiemi. 


Vašek

Komentáře

Reklama